Milyen a jó szemüveg?


A jó szemüveg önbizalmat ad, igazodik életmódunkhoz, és tökéletes látást biztosít.

Szemünk formája egyedi. Ha ez az élettanitól jelentősen eltér, a vele járó fénytörési hibák rontják a látott kép minőségét.  Az optometristák és a szemész szakorvosok feladata, hogy ezt a hibát korrigáljuk, és az Ön szeme számára a lehető legélesebb képet biztosítsuk. Ehhez alapos vizsgálatra van szükség: egyénre szabottan határozzuk meg a legideálisabb megoldást, figyelembe véve az Ön igényét, munka- és életkörülményeit. A megfelelő látás eléréséhez a fénytörési hibát objektív és szubjektív módon határozzuk meg. A két szemet nem csupán külön-külön vizsgáljuk, hanem gondot fordítunk az optimális kétszemes látásra, a szemek harmonikus együttműködésére is. 

A vizsgálat során fény derülhet olyan betegségekre is, melyek nem csak a szemeket, hanem más szervünket is érinthetik. Nagyon fontos az időszakos, szükség esetén az évenkénti látásellenőrzés! Óvjuk együtt a látását!

Szemüvegkeret választásakor érdemes kikérni a látszerész szakember véleményét. Fontos, hogy a szemüveg a fejformánkhoz és az arcunkhoz percízen illeszkedjen, és a szemüveglencsék pontosak legyenek. A lencsék felszíni felületkeményítő rétegei nem csak kiterjesztik a lencsék élettartamát, de ellenállóbbá teszik azokat a karcolódásokkal szemben, és növelik a látási komfortot. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy látásélettani szempontból óvják a szemet, és kellemessé teszik a szemüveg viselését. De arról se feledkezzünk meg, hogy a lencsék mechanikai, vegyi sérülésekkel szemben is védelmet nyújtanak.

A kékfényszűrők a számítógépes munkavégzés során pihentetik a szemet.  A virtuális élmény fokozását különleges, úgynevezett „játékos” (gamer) szemüveglencsékkel érhetjük el. Hatékonyságuk függ a lencse technikai kialakításától.

A visszatükröződést gátló, ún. antireflex rétegek csökkentik a „becsillanást”, és tisztább képet biztosítanak viselőjük számára. 

Léteznek olyan szemüvegek is, melyekben egyetlen szemüvegben biztosítható az éles látás közelre és távolra is. Így nincs szükség a szemüvegek cserélgetésére. 

Speciális lencsékkel napjainkban már a kancsalság egyes formáinak korrigálására is van lehetőség. 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a nem megfelelő korrekció jelentősen rontja életminőségünket, életlen látáshoz, fejfájáshoz, kancsalsághoz vezethet. Ezért igen nagy a jelentősége annak, hogy jól megválasztott keretet és megfelelően elkészített szemüveget viseljünk.